פרויקט שנת בר מצווה – קציר גשם
פיילוט ניקוזים (או קציר מי גשם) כמשימת בר-מצווה
לכל החברים שלום,
כידוע, בקיבוץ אין מערכת ניקוז מי גשמים מסודרת (יש לסייג כי בקרוב יבנה צינור ניקוז בשכונה המערבית). בדר"כ המים זורמים בשבילים, בכבישים ובשטחים בפתוחים. הדבר גורם לשחיקה מתמדת של הקרקע, לשחיקה של מצע הכבישים, לשקיעת סחף על שבילים ורחבות, להצפות מבנים ושטחים פתוחים, וכן הדבר מאתגר תנועה רגלית בקיבוץ כאשר יורד גשם. בנוסף, רוב המים שזורמים מאיתנו והלאה לא מחלחלים אל מי התהום ולא מעלים את מפלסו.
מערכות ניקוז סטנדרטיות משלבות בד"כ בין הסעת מי גשם בתעלות בטון פתוחות או בצינורות בטון תת-קרקעיים, אל ואדי או נחל קרוב ומשם לים. מערכות כאלו יכולות לפתור בעיות של שחיקת קרקע, הצפות וסחף. עם זאת, מערכות ניקוז סטנדרטיות קורסות במקומות מסוימים בארץ כאשר יש גשם חזק במיוחד (קורה מספר פעמים כל חורף בארץ). כמו כן, מערכות ניקוז סטנדרטיות הן יקרות לתכנון ולהקמה והן לא מאפשרות חלחול של מי גשמים אל מי התהום.
קיים פתרון נוסף, אשר נקרא קציר גשם, ומשלב מספר טכניקות שונות לפתרון הבעיה. הרעיון באופן כללי הוא להטות מי גשמים אל גינות, כמה שיותר קרוב לנקודה בה הם נופלים על הארץ. במקום לתת למים לזרום כברת דרך, להתאחד עם מים נוספים שזורמים על הארץ ולצבור מהירות ונפח- מטים אותם כאשר הזרם עוד קטן אל גינה קרובה. בדרך זו, ניתן למנוע באמצעים פשוטים וזולים שחיקת קרקע, סחף והצפות. כמו כן, הפניית המים אל גינות מאפשרת את חלחול המים לעומק ואל מי התהום. מלבד היתרון של העלאת מפלס מי התהום, המים בגינות כאלו יכולים להישאר בקרקע זמן רב יותר לאחר שפסקו הגשמים. יחד עם שימוש בשיחים ועצים מקומיים או מיובאים שרגילים לאקלים בו יורד גשם רק חלק קטן מהשנה, ניתן לאחר כשנתיים של התבססות להפסיק להשקות גינות כאלו, ולהביא לחסכון במים להשקיה.
העליתי את הרעיון בפני ועדת תכנון ובה אושר לבצע פיילוט בשטח מצומצם בקיבוץ. הצגתי את התוכנית בפני ילדי שנת בר-המצווה ומדריכם עמרי, והוסכם שנבצע את הפיילוט בתור משימת בר-מצווה. אנו מתכננים לבצע את הפיילוט מחר, בשדרת העצים הסמוכה לכביש הפנימי של הקיבוץ, מול הבתים של משפחות שקד, קציר, קובלסקי ורפפורט. נקווה שעוד ירד גשם במרץ כדי שנוכל לבדוק איך המערכת עובדת עוד החורף הזה!
המשך חורף רטוב לכולנו,
דניאל מדר
כמה גשם!!
המערכת עומדת בעומס?
מערכת הפיילוט עמדה חלקית בעומס. יש עוד דברים שצריך לשפר- בעיקר התאמה בין השטח המנוקז לגודל מערכת הניקוז (כאן מדובר על איזור גדול מאוד מבית הקברות ועד צומת שקד-סלע) וכמובן שיפור אסתטי של המערכת. נעשה קצת תיקונים ואם יהיה רצון בקיבוץ, נרחיב את המערכת כך שתוכל להתמודד עם עומס הגשמים. סיכום מקיף יותר נפרסם בקרוב.