המתחת של חדר אוכל – קוני

קראתי באחת ההודעות לציבור שההתכנסות תייהיה מתחת לחדר האוכל ונזכרתי, 

המתחת של חדר אוכל:

לא לכולם יש חדר אוכל שיש לו "מתחת", גם לא תמיד היה לנו חדר אוכל עם "מתחת" בראשית היה פחון שהמתחת שלו היה רק וחול, אחר כך היה צריף וגם לו לא היה מתחת, רק חול. בשנת 1968 נחנך חדר אוכל חדיש ומפואר וכפי שרואים בתמונה, היה לו גם "מתחת".

קומת הכניסה, הייתה קומת עמודים מפולשת, רחבה מרוצפת במרצפות גרנוליט וארבע ספסלי בטון. בחלוף עשור, היה חדר האוכל צר מלהכיל את כל הציבור, בעיקר בערבי ששי וחג והוחל בהרחבת המבנה.

למבנה הקיים הוסף אגף דרומי והמתחת של חדר אוכל נסגר והפך לימים לחדר כושר. מרצפות הגרנולית נעקרו וחלקן שימשו לבניית ערוגות בבית הקברות, ספסלי הבטון התפזרו וכמה מהם מונחים בחזית המרכולית.

מתחת לאגף הדרומי, נבנה כמצוות הימים ההם, אולם קולנוע, התקציב לא הספיק לביצוע עבודות הגמר ולכן הוחלט לדחות אותן לשנה הבאה. בינתיים באה הטלויזיה והרסה הכל, כמעט, בעיקר את הסרט של יום שלישי, שלפעמים היה מוקרן גם במוצ"ש, אבל זה כבר סיפור לתמונה אחרת.

בתמונה רואים את חדר האוכל לפני ההרחבה. המיתחת שלו במלוא תפארתו וברקע אם מתבוננים הייטב אפשר לראות את חורשת האורנים, שהיום הם עבי גזע ורמי צמרת.

קוני

המתחת של חדר אוכל (Small)

  • נוסטלגיה

    זה מקסים
    תודה קוני

  • בתקופה ההיא היו הרבה שאפות בקיבוץ

    כל מיני מיידלעך מסקנדינביה

    • קוני

      אני מקווה שהיינו פחות שוביניסטים…

  • עמית וינברג

    קוני תודה על פיסת ההיסטוריה הנוסטלגית גם למי שלא גדל כאן.
    תכנון מבני הציבור ובמרכזם חדרי האוכל בקיבוצים הוא פרק מרתק באדריכלות הישראלית. יש ספר מצויין בנושא של אדריכל פרדי כהנא, חבר קיבוץ בית העמק "לא עיר לא כפר" בהוצאת יד טבנקין.

  • רוכב אופניים

    העלייה נראית די מתונה מהזווית הזאת, אחרי שהרחיבו את חדר האוכל היא נהפכה לתלולה יותר?

  • מרסי

    תודה קוני.

  • איזיו

    קוני איך קפצה עליך הנוסטלגיה? הזכרון שלך לפרטי הפרטים של המראה והתהליך הוא מדהים, אבל בעיקר חשתי שזה בא ממקום של שייכות ואהבה, וזה הציף גם את הזכרון שלי, וריגש מאוד. תודה.

    • קוני

      חברים נוסטלגיה הוא מונח שמשמעותו געגועים והתרפקות על העבר, על פי רוב תוך אידאליזציה שלו – זו לא הכוונה וזה לא אני.
      זכרונות כן.
      התמונה הזו התגלגלה בין ערמת ניירות על שולחני, כשקראתי את ההודעה שמפנה אל: מתחת לח"א, נזכרתי בתמונה ושיתפתי.
      לעניין האדריכלות, אני חושב שהמבנה במראוהו הקודם היה תואם יותר לסביבה, אבל הצרכים ניצחו.
      רוכב האופניים – אכן העליה הייתה הרבה יותר מתונה. כדי לאפשר גישה אל מפלס הכניסה הדרומית נאלצנו למלא בעפר וזו התוצאה.
      אגב, פרט אישי – נראה לי שהדמויות בסמוך למבנה כוללות את הורי ואת ההורים של דפנה, כנראה שהגיעו לפגישה לקראת החתונה….
      ומי היא הנערה הצועדת לכיוון המבנה? מישהו מנחש? לי אין מושג.

  • מערכת האתר

    עודכן הערך "מתחת לחדר אוכל" בוויקיניר.
    תודה לקוני.

    בהזמנות זו נזכיר שישנם עוד ערכים רבים בוויקיניר שעדיין לא נכתב להם הסבר או פרוט. כתיבתם היא מתנה שכולנו יכולים לתת לדורות הבאים. נשמח לכל ערך שייכתב וישלח למייל – web@nirel.org.il